Albertslund Verdensmål Center

Albertslund Verdensmål Center (AVC) og Kultur Økologisk Forening (KØF)

Spar varme

Spar på varmen – uden det går ud over komforten


Vi hverken kan eller skal undlade at bruge varme. Varme skaber velvære og livskvalitet, holder den værste snue for døren og er også med til at holde fugt- og mugproblemerne nede. Men vi skal tænke os om, når vi bruger varme, for varme er i høj grad både et spørgsmål om både miljø og penge. Vi skal derfor ikke bruge mere end højest nødvendigt. Men hvad er “højest nødvendigt”? Ja, det er i sagens natur individuelt, for nogen vil gerne have 21 grader i lejligheden, andre trives med 19. Nogle lejligheder har mange ydermure og føles derfor koldere end de, der ligger pakket ind af naboer. Nogle steder er der mug-problemer, og hér kræves mere varme. “Højest nødvendigt” er derfor en balance mellem flere faktorer, som hver enkelt familie selv må finde. Men uanset om du har brug for meget eller lidt varme, så er der både penge og miljø at spare ved at udnytte varmen optimalt.

For hver gang temperaturen stiger med 1 grad, stiger varmeforbruget med 5 %. Hvis du sænker temperaturen 4oC om natten og når du er på arbejde, vil det svare til, at du på årsbasis sparer ca. 1 MWH svarende til ca. kr. 500,-.

 

Et par spareråd
– Hold rumtemperaturen på maks. 21 grader.
– Trækker det ved vinduer og døre, så køb et par pakker tætningslister i byggemarkedet –  nemt og billigt.
– Luk vinduer og døre når radiatorerne er tændt. Så de ikke “tror”, at der er vældig koldt i rummet og termostatventilerne åbner helt op for varmen.
– Sparer du på det varme vand, vil du både kunne mærke det på vandregningen og varmeregningen. Du kan spare på det varme vand, når du tager brusebad ved at slukke for vandet under indsæbningen. Og så kan du afkorte det daglige brusebad. Der er rigtig mange penge at spare hér.
– Skru lidt ned for varmen om natten og når du ikke er hjemme.
– Og så kan sutsko og en ekstra trøje gøre underværker!

 

Bedre udnyttelse af fjernvarmen – et spørgsmål om afkøling
Radiatorerne er dimensioneret til at hjælpe hinanden. Du udnytter derfor varmen bedst ved at tænde lidt for alle radiatorerne i sammenhængende rum og ikke meget for én. Mærk nederst på radiatorerne og på fra-løbs-røret. Her skal det være koldt/lunkent. Er dine fra-løbs-rør og radiatorer varme for neden, betyder det, at radiatoren kalder på mere varme, end den kan nå at afgive til rummet. Du får ikke glæde af den overskydende varme, den sender du bare tilbage til varmeværket. Og du betaler oven i købet strafgebyr for det efter incitamentstaksten.

Har du spørgsmål til incitamentstaksten eller afkøling / styring af fjernvarmen, så kan du altid kontakte Torben Rudolf fra Albertslund kommune; Miljø- og Planforvaltningen, 43 68 68 68.


Artikler

Spar paa varmen – uden det gaar ud over komforten