Albertslund Verdensmål Center

Albertslund Verdensmål Center (AVC) og Kultur Økologisk Forening (KØF)

Spar el

Spar på strømmen – uden at lide afsavn
Der er mange nemme måder, du kan spare på din strøm, uden at det går ude over din vanlige komfort. Typisk vil der i et gennemsnitligt hjem være en del spilforbrug, som man hverken har gavn eller glæde af. Et oplagt eksempel er lys, der brænder i værelser, hvor ingen opholder sig. Men der er også andre områder, hvor man nemt kan spare en masse strøm uden at lide afsavn.


Sparepærer
sparepaere2(1)(1)For hver gang du udskifter en glødepære med en sparepære, vil du spare ca. 50 kWh om året. Udskifter du 10 pærer, ja så sparer du altså hele 500 kWh om året, svarende til 900 kr. Du tjener derfor hurtig de ekstraomkostninger anskaffelsen af sparerpærer koster ind.  Hertil kommer, at en elsparepære holder 6-15 gange så lang tid som en glødepære. På http://www.elsparefonden.dk/ kan du læse meget mere om elsparepærer. 

Et par gange om året laver ACA særlige arrangementer, hvor man kan komme og bytte en glødepære til en sparepære. I 2006 byttede vi 290 pærer. Arrangementer annonceres i AP.

 


Standbyforbrug

I et gennemsnitshjem er der typisk et standbyforbrug på 3-400 kWh om året, svarende til 5-700 kr. Det er strøm, der nemt kan spares. Gør det til en vane altid at slukke på kontakten. Hvis kontakten sidder et tosset sted, er der også råd for det. Du kan enten installere en spareskinne (findes til både TV og PC) eller fjernbetjente afbrydere. Spareskinnen fungerer sådan, at når du slukker for TV’et, så slukkes der automatisk også for både DVD og video og hvad der ellers er tilsluttet spareskinnen og tilsvarende med PC-spareskinnen; når du slukker for PC’en, så slukkers du også for printer, højtalere, skærm m.v.

De fjernbetjente afbrydere fungere som en almindelig fjernbetjening, hvor du kan have forskellige apparater tilsluttet, som du herefter kan vælge at slukke enkeltvis for. Du kan få mere af vide på http://www.sluknu.dk/.


A+ mærkede hvidevarer
Når du skal udskifte dine hårde hvidevarer, vil der være både strøm og penge at spare, hvis du går efter A+ mærket. Hent oplysninger på www.elsparefonden.dk/forbruger/produkter/hvidevarer


Tag temperaturen på din fryser
En hurtig måde at spare strøm på er at måle temperaturen i køleskab og fryser. Temperaturen i køleskabet skal være +5 C mens den i fryseren skal være -18 C. For hver grad temperaturen er lavere, bruges der 5 % mere i strøm. Er temperaturen f.eks. -23 C i fryseren, hvilket ikke er usædvanligt, bruger du næsten 100 kWh mere om året end nødvendigt.


Julelys – på den gode måde
Signe lyskadeSigne har undersøgt forskellige julelys kæder og vurderet dem ud fra æstetik og miljøvenlighed.

Læs artiklen, der har været bragt i AP; Lys i mørket – på den gode måde
Læs selve undersøgelsen; undersøgelse!