Albertslund Verdensmål Center

Albertslund Verdensmål Center (AVC) og Kultur Økologisk Forening (KØF)

Madspild

På Albertslund Rådhus spiser man skrællerne


I kantinen på Albertslund Rådhus går næsten intet til spilde. Rester spises dagen efter og næsten alt fra råvarerne tilberedes og spises – også kartoffelskrællerne.

I offentlige kantiner regner man med at, der for hvert måltid, der tilberedes, smides 125 gram madaffald ud. Sådan er det ikke på Albertslund Rådhus. Systematisk vejning af madaffaldet viser, at det er muligt at komme under 30 gram madaffald pr. måltid.

 

kantine niels bilbo lilleKantineleder Niels Bilbo sætter en ære i at smide så lidt ud som muligt: ”Vi er meget bevidste om, hvor meget vi smider ud. Næsten alt kan nemlig anvendes, hvis man bare er lidt kreativ. For eksempel bruger vi stokkene fra blomkål og broccoli i vores pickles i stedet for at smide dem ud. Der sidder rigtig meget smag i stokkene, så det er synd at lade dem gå til spilde. Kartoffel- og gulerodsskræller friterer vi og serverer som snacks eller tilbehør til salaten. Det er meget populært.” Fortæller Niels Bilbo. Madrester bruges dagen efter eller sælges til medarbejderne i doggy bags efter lukketid for 25 kroner. På den måde går der ikke rester til spilde.
Faktisk smider de kun omkring 700 kg madaffald ud om året på Albertslund Rådhus. I en gennemsnitlig kantine af samme størrelse som på Albertslund Rådhus ville der ”normalt” blive smidt over 3 tons madaffald ud årligt. Det er altså muligt at reducere madaffaldet kraftigt.

Det er fantastisk, at vi har en kantineleder på rådhuset, der er så passioneret omkring reduktion af madaffald. Niels Bilbo og medarbejderne på rådhuset viser tydeligt, at det er muligt at gøre noget ved mængderne af madaffald.

Albertslund Kommune vil i samarbejde med Agendacenteret sætte fokus på madspild i det kommende år.

Albertslund Kommune har skrevet under på Chartret om Mindre Madspild og har forpligtet sig til at igangsætte initiativer, der kan reducere madspildet i kommunen. Initiativet til at sætte fokus på madaffald fra kantinen på Albertslund Rådhus er dog kantinepersonalets eget, men kommunen håber, at initiativet kan få andre kantiner og private til at overveje om der smides for meget madaffald ud.

 

Niels Bilbo er blevet interviewet til P4 Københavns radio – lyt her

Tiltaget er også nævnt i Danske Kommuner – se her